Weetjes en bezienswaardigheden over Evergem

Evergem is een plaats en gemeente in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. De gemeente ligt net ten noordwesten van Gent, in het Gentse Houtland, grenzend aan het uiterste zuidoosten van het Meetjesland, een streek met typische natuurkenmerken die zich uitstrekt tussen Gent en Brugge. De gemeente telt ruim 32.000 inwoners waarvan ongeveer de helft in Evergem zelf woont.

Geschiedenis Evergem

Evergem grenst aan de industrie-as Gent-Zelzate langs het belangrijke zeekanaal Gent-Terneuzen. Het werd in 1547 onder de regering van Keizer Karel V gegraven als de Sassevaart en verbond de haven van Gent met de Westerschelde via het sluizencomplex van Evergem. De nieuwste sluis uit 2008 is de grootste sluis voor de binnenscheepvaart in België. Onder Koning Willem I werd in 1825 het kanaal doorgetrokken naar Terneuzen. Vandaag is het een enorme waterweg van 32 km lengte en 200 m breedte die toegang verleent aan schepen van 125.000 ton.

De vestiging van een elektrische centrale in Langerbrugge in 1911 betekende een aanvang van de industrialisatie van de linkeroever van het kanaal en een intrede van de grootindustrie in Evergem.

Bezienswaardigheden

Burgemeesters van Evergem waren:


Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki

Snel naar

Informatie

Met dank aan